slide5.jpg slide4.jpg slide3.jpg slide2.jpg slide1.jpg

Chips die de medische wereld veranderen

De glazen chips van Micronit Microfluidics vinden hun weg in de medische sector. De minilaboratoria met deze chips (labs-on-a-chip) maken het leven van veel patiënten straks een stuk aangenamer en de zorg beter betaalbaar. ‘Daarom zullen we de komende jaren flink groeien’, verwacht managing director Micha Mulder van Micronit Microfluidics.

Het Enschedese bedrijf is opgericht door twee oud-studenten van de Universiteit Twente: Micha Mulder en Ronny van ’t Oever. Ze begonnen in 1999 na hun opleiding Technische Natuurkunde voor zichzelf in een klein kantoortje ergens op de campus. Inmiddels is Micronit Microfluidics een wereldspeler in het ontwikkelen en fabriceren van glazen chips. Het bedrijf telt bijna 50 medewerkers.

De groei betekent dat Micronit Microfluidics steeds meer de faciliteiten van High Tech Factory nodig heeft. Het eigen bedrijfspand, pal naast de universiteitscampus, is prima geschikt voor het grove werk: het poederstralen van glas. Maar voor het aanbrengen van de fijne infrastructuur op de chips is toch echt de cleanroom van High Tech Factory nodig. Daar vindt het onderzoek plaats, net als de prototyping en de productie van de glazen chips. Er zijn enkele honderden bedrijven in de wereld die iets doen met microfluidics. Maar een tweede Micronit is nauwelijks te vinden. Hoe dat komt? ‘We zijn goed in het bewerken van glas, hebben verstand van DNA en weten hoe vloeistoffen zich gedragen als ze in heel kleine hoeveelheden worden getransporteerd door kleine kanaaltjes ’, zegt Micha Mulder.

DNA EN THUISTEST
De chips ontwikkeld door Micronit worden vooral gebruikt in twee gebieden: DNA-sequencing en point-of-care (medische tests dichtbij de patiënt). Bij DNA-sequencing gaat het om chips die een DNAstreng analyseren. Dat is van belang voor personalised medicins, het op maat toedienen van medicijnen. Mulder: ‘Ieder mens heeft een andere dosering nodig, omdat elke DNAstreng uniek is. Het goed lezen van DNA maakt dat mogelijk. Daardoor kunnen ook therapieën tegen kanker veel effectiever worden ingezet.’ Dichtbij huis is de lithiumchip van het collega-bedrijf Medimate (gevestigd in High Tech Factory). Micronit is partner en leverancier van de chip, die binnen afzienbare tijd op de markt komt. Lithium is een medicijn tegen manische depressiviteit, maar is ook berucht om zijn bijwerkingen. Door zelf het (wisselende) lithiumgehalte in het bloed regelmatig te meten, weet de patiënt precies hoeveel lithium nodig is. Dat bespaart veel kostbaar onderzoek in het ziekenhuis en de patiënt voelt zich er bovendien prettiger bij. ‘Medische zelftests zijn een groeimarkt voor onze chips. Denk aan het zelf meten van het cholesterolgehalte of andere bloedwaarden’, zegt Mulder. ‘Ik verwacht dat we onze productie in High Tech Factory de komende jaren nog verder zullen uitbreiden.’