slide5.jpg slide4.jpg slide3.jpg slide2.jpg slide1.jpg

Zorgverzekeraars gaan participeren in Ostendum

Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar gaan participeren in Ostendum. Ostendum ontwikkelt lab-on-a-chip toepassingen – minuscule laboratoria op een chip – waarmee een arts binnen enkele minuten onder meer bloed- , urine- en speekselmonsters kan onderzoeken om vervolgens een diagnose te stellen.

De arts is niet afhankelijk van een locatie, omdat het een draagbaar laboratorium betreft. Zo bespaar je kosten en kan een behandeling direct en gericht van start gaan, wat de zorg voor de patiënt ten goede komt. Op 24 mei tekenen Achmea, De Friesland Zorgverzekeraar en Ostendum op de campus van de Universiteit Twente de overeenkomst.

Paul Nederkoorn, CEO van Ostendum, is blij met de investering om de technologie marktrijp te maken. “Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar helpen met hun participatie het draagbare laboratorium verder te ontwikkelen om uiteindelijk onder andere artsen in staat te stellen patiënten sneller en beter te kunnen helpen. Daarnaast maken we graag gebruik van hun kennis en netwerk.”

Met de lab-on-a-chip is een ziekte sneller opgespoord en wordt onnodige zorg voorkomen. “Een hartinfarct bij vrouwen bijvoorbeeld wordt in veel gevallen in een later stadium ontdekt doordat zij vaak andere symptomen vertonen na een infarct dan een man. De technologie van Ostendum meet tot wel 1000 maal gevoeliger dan de nu gebruikte methoden, waardoor een arts sneller het eiwit in het bloed herkent dat vrijkomt tijdens een hartinfarct. Ook kan onnodig medicijngebruik worden voorkomen, doordat er alleen nog antibiotica wordt voorgeschreven als de uitslag wijst op een bacteriële infectie”, aldus Nederkoorn.

“Deze investering sluit feilloos aan op onze missie, namelijk goede zorg en kwaliteit van leven op een betaalbare en duurzame wijze realiseren. Met deze innovatie kan er sneller, beter en efficiënter worden gehandeld, waardoor onnodige zorgkosten kunnen worden tegengegaan”, zegt Diana Monissen, voorzitter van de raad van bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar over de nieuwste deelneming in Ostendum.

“Ostendum gaat zorgen voor een grote verandering in de huidige infrastructuur doordat de arts analyses direct aan het ziekenhuisbed, in de ambulance, in de huisartsenpraktijk of op termijn zelfs bij de patiënt thuis kan uitvoeren”, zegt Roelof Konterman, lid van de raad van bestuur bij Achmea.

Ostendum

Ostendum is in 2008 opgericht als spin-off bedrijf van de Universiteit Twente. De technologie komt voort uit het promotieonderzoek van Aurel Ymeti, die nu CTO van Ostendum is. In de vijf jaar die volgden is de technologie verfijnd, de werking van het systeem aangetoond en zijn de benodigde essentiële patenten aangevraagd.

Ondertekening overeenkomst

Op vrijdag 24 mei vindt vanaf 15.00 uur de ondertekening plaats in de Blomzaal van de Faculty Club op de campus van de Universiteit Twente. Bij de ondertekening zullen onder meer Diana Monissen, voorzitter van de raad van bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar, Roelof Konterman, lid van de raad van bestuur van Achmea, Kees van Ast, vicevoorzitter van het college van bestuur van de UT, de wethouder van Enschede en mensen van de provincie Overijssel aanwezig zijn. Na afloop is er ruimte voor vragen en interviews.

Noot voor de pers

Voor meer informatie of om u aan te melden voor de ondertekening kunt u contact opnemen met: Joost Bruysters van de Universiteit Twente (06 1048 8228) of (op 24 mei) Hinke Barry-Mulder (06 4859 0047).